Winkelklik
Image default
Woning en Tuin

Wat is de juiste vloerverwarming verdeler?

De energieprijzen zijn dit jaar helaas alleen maar aan het stijgen. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om aanpassingen aan hun woning te laten doen die zorgen voor minder energieverbruik. Hierbij kun je denken aan het laten installeren van een boiler, die het warm water gebruik vermindert. Een andere manier waarop je energie kunt besparen, is met een vloerverwarming.

Een vloerverwarming is ideaal, omdat je het hele huis gelijkmatig kunt verwarmen. Het is bovendien een efficiënte manier van verwarmen, waardoor je elke maand bespaart op de energierekening. Voor het hebben van een vloerverwarming, heb je ook een vloerverwarming verdeler nodig. De verwarming bestaat uit water, dat vanaf een primaire waterbron wordt opgewarmd. Vervolgens verdeelt de verdeler het warme water door het hele huis.

Twee systemen

Er worden doorgaans twee typen vloerverwarming verdelers onderscheiden, namelijk voor hoogtemperatuusystemen en voor laagtemperatuursystemen. Welke je moet gebruiken, is afhankelijk van de warmtebron en aanvoertemperatuur.

Wanneer er sprake is van een hoge aanvoertemperatuur, moet er een verdeler met een circulatiepomp worden gebruikt. Deze soort vloerverwarming komt het vaakst voor in woningen en gebouwen waar je naast vloerverwarming ook radiatoren hebt. Het warme aanvoerwater wordt dan gemengd met het afgekoelde retourwater. Dit wordt vervolgens door de verwarmingsbuizen gestuurd.

Bij laagtemperatuursystemen wordt er nog onderscheid gemaakt tussen open (zonder pomp) en LTV-systemen (met pomp). Het is een vrij ingewikkeld proces om de juiste verdeler te vinden en vervolgens aan te sluiten. Je zou er dus voor kunnen kiezen om een specialist in te huren. Zo weet je zeker dat je de juiste verdeler hebt.