Winkelklik
Image default
Eten en drinken

De lekkerste soorten honing op een rijtje

Oh, honey!

Al eeuwen door de mens in gebruik, heerlijk zoet en een natuurlijk product. Klinkt goed, nietwaar? We hebben het hier over honing! Deze gezonde substantie staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Wist je bijvoorbeeld dat honing vol zit met antioxidanten, een antibacteriële werking heeft en, dankzij haar zoete smaak, een perfecte vervanging is van suiker? Reden genoeg om eens wat vaker honing toe te voegen aan je dagelijks eetpatroon. In dit blog nemen we je mee op een reis door de verschillende soorten en smaken honing. Wist je trouwens ook dat je je honing online kopen kan?

Zo zoet als… honderden verschillende soorten honing!

Laten we allereerst eens kijken naar de diverse varianten. Het soort bloem waar de bij haar nectar uithaalt, bepaalt wat de honingsoort zal worden. Haalt de bij haar honing uit één soort bloem, dan hebben we te maken met monoflorale honing. Ook een combinatie van diverse bloemen is goed mogelijk, wanneer de bijen zich in een gebied bevinden waar verschillende soorten planten en bloemen door elkaar staan. Dit nemen we polyflorale honing. Daarnaast kunnen we soorten nog op een andere manier indelen:
Normale honing
Door verhitting blijft bij normale honing alleen de suiker over en verdwijnen helaas alle goede voedingsstoffen. Vaak wordt normale honing gemengd met suikerwater.
Rauwe honing
Onbewerkt, puur en rechtstreeks uit de honingraat. Rauwe honing bevat de helende eigenschappen waar we eerder in dit blog over spraken. Alle voedingsstoffen zijn nog aanwezig in deze ruwe variant. Onder rauwe honing valt ook de koudgeslingerde honing, vaak verkocht onder de naam imkerhoning.
Biologische honing
De naam zegt het al. Deze soort is biologisch en vrij van bestrijdingsmiddelen.
Biologische honing wordt niet verhit en minimaal bewerkt.

Smaken verschillen, daarom verschillen de smaken
Honing is ook in te delen naar smaak. De bekendste is waarschijnlijk bloemenhoning, ontstaan door nectar uit verschillende bloemen. Bloemenhoning heeft als uniek kenmerk altijd verschillend te zijn. De smaak is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het jaargetijden en waar de honing vandaan komt. In de winter wordt vaak tijmhoning gebruikt. Afkomstig uit de tijmbloem en te herkennen aan haar roodachtige kleur. Pas wel op met de dosering: dankzij de zeer intense smaak van tijmhoning gebruik je al snel te veel. Geef je de voorkeur aan iets een iets mildere smaak? Kastanjehoning zou dan bij je kunnen passen. Deze soort heeft een zoetige, maar ook wat bittere smaak. De heerlijke geur is kruidig en heeft iets leerachtigs. Als je op zoek bent naar iets aparts, dan zit je goed met eucalyptushoning. Dankzij de eucalyptusplant is deze honing intens en heeft het iets weg van menthol. Een typische smaak waar je echt van moet houden.

We hebben in dit blog slechts een paar van de honderden smaken en soorten beschreven. Alle smaken en soorten honing kan je hier bekijken. Op de vraag welke honing nu het allerlekkerste is, hebben wij maar één antwoord: ontdek, proef, ervaar en geniet!