Winkelklik
Image default
Aanbiedingen

Wat is slaaptraining?

Wat is slaaptraining?

Slaaptraining is uw baby leren in slaap te vallen zonder hulp van u. Dat betekent dat u uw baby slaperig maar wakker in bed legt en dat ze indommelt zonder dat u haar wiegt, wiegt, knuffelt, verpleegt of sust. Slaaptraining leert baby ook hoe hij weer in slaap kan vallen als hij ’s nachts onvermijdelijk wakker wordt (want ’s nachts wakker worden is een normaal onderdeel van de slaapcyclus, zelfs voor volwassenen).

Dit is slaaptraining niet

Ten eerste, slaaptraining en ’s nachts spenen gaan niet noodzakelijk samen. U kunt uw baby nog steeds één of zelfs twee keer voeden ’s nachts, afhankelijk van leeftijd en stadium. Praat met uw kinderarts over wanneer het gepast is om de nachtvoedingen van uw baby volledig te stoppen.

Dat is een van de vele manieren waarop slaaptraining niet zo streng is als het klinkt. U hoeft niet per se de deur van de kinderkamer dicht te doen en uw baby de hele nacht te laten huilen. U kunt de hoeveelheid huilen die u uw baby laat doen aanpassen aan uw eigen comfortniveau voordat u een kalmerend liedje of een geruststellend wrijfje op de rug geeft.

Hoewel sommige ouders zich zorgen maken dat sommige methoden schadelijk zijn voor de gezondheid van de baby of problemen met de hechting kunnen veroorzaken, blijkt uit onderzoek dat slaaptraining het risico op gedrags- of emotionele problemen later in de kindertijd niet verhoogt.

Veel deskundigen zeggen dat slaaptraining niet alleen veilig is, het is ook gezond en belangrijk voor de ontwikkeling van baby’s. Tijdens het slaaptrainen kan een slaaptrainer heel handig zijn.

Tips voor slaaptraining

De volgende slaaptrainingstips kunnen u helpen om de overgang naar dromenland soepeler te laten verlopen:

Zorg voor een bedtijdroutine

Volg een vaste slaaproutine van 30 tot 45 minuten om je kleintje te helpen de overgang te maken van wakker zijn naar slaperig zijn. Als ze aan de borst of met de fles in slaap valt, plan die voeding dan voor het bad of de boeken, zodat je haar in bed kunt stoppen als ze nog wakker is.

Neem de juiste tijd

Het is niet het moment om aan baby’s slaapjes te sleutelen als er een recente verstoring in haar leven is geweest (een verhuizing, een nieuw kindermeisje, oorontsteking, reizen). Wacht tot alles weer rustig is voordat u begint met slaaptraining.

Weet wanneer baby moe is

Let op slaapverschijnselen zoals geeuwen, wrijven met de ogen of chagrijnigheid, die elke avond rond dezelfde tijd kunnen optreden. Het is belangrijk om uw baby naar bed te brengen wanneer ze slaperig is maar niet oververmoeid, omdat oververmoeide baby’s het moeilijker hebben om in slaap te komen en meer kans hebben om onrustig te slapen of vroeg wakker te worden.

Leg baby wakker neer

Slaaptraining is gebaseerd op het leren van je baby om zelf in slaap te vallen – een les die ze niet zal krijgen als je haar in je armen in slaap wiegt voordat je haar naar het bedje brengt.

Vertraag uw reactietijd

Ga niet meteen naar de babykamer bij het eerste gejammer. Baby’s maken ’s nachts veel geluiden, waaronder huilen, en vallen daarna vanzelf weer in slaap. Als u op elk geluidje of huiltje reageert, kunt u baby wakker maken of haar poging om zichzelf te kalmeren afremmen.

Houd nachtelijke interacties kort

Doe controles, voedingen of luierverschoningen rustig maar snel om te voorkomen dat u uw baby overprikkelt.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de producten van zazu!

 

https://www.patrickstrijards.nl/koop-een-slaaptrainer-voor-uw-kind/