Winkelklik
Image default
Gezondheid

Behandelen van hartkloppingen

Behandelen van hartkloppingen

Veel mensen hebben wel eens te maken met hartkloppingen. Meestal zijn de hartkloppingen onschuldig van aard, voortkomend uit bijvoorbeeld fysieke inspanning of het eten van een zware maaltijd. Ondanks de onschuldige factoren die vaak aan hartkloppingen ten grondslag liggen, kunnen ze heel vervelend aanvoelen. Doordat er veel verschillende oorzaken kunnen zijn die hartkloppingen veroorzaken, is het soms lastig om de juiste oorzaak vast te stellen en dus de juiste behandeling te ondergaan. Hierom is het altijd raadzaam om de risicofactoren zo klein mogelijk te houden, zodat hartkloppingen zo min mogelijk voorkomen.

Wat gebeurt er als je last hebt van hartkloppingen?

In een normale situatie klopt je hart met regelmaat en even hard. Wanneer je last hebt van hartkloppingen, wordt dit ritme verstoord en kan het zo zijn dat je je hart voelt bonzen. Hoe je deze hartkloppingen precies ervaart verschilt per persoon, maar vaak wordt de hartslag onregelmatig en kan het bonzen gevoeld worden op andere plekken in het lichaam, zoals de nek of de hals. Hartkloppingen gaan vaak vanzelf weer over als je een moment rust neemt. Gaan de hartkloppingen niet over of heb je vaak last? Dan kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met de huisarts.

Oorzaken van hartkloppingen

Hartkloppingen kunnen door verschillende factoren veroorzaakt worden, waarvan we eerder fysieke inspanning en zware maaltijden al noemden. Andere non-medische oorzaken kunnen het gebruik van alcohol of verdovende middelen zijn, een grote inname van cafeïne of last van stress en spanning. Er zijn ook een aantal medische problemen die hartkloppingen kunnen veroorzaken, zoals hartafwijkingen, hartziekten, een hoge bloeddruk of een snelle schildklier. Tot slot kunnen bij vrouwen ook hormonen tijdens de overgang zorgen voor hartkloppingen.

Behandelingen voor hartkloppingen

Wanneer je een behandeling tegen hartkloppingen wilt ondergaan, dan moet deze behandeling gericht zijn tegen de oorzaken. Doordat hartkloppingen door zoveel factoren veroorzaakt kunnen worden, is het lastig te zeggen welke behandeling effectief is. Wanneer je zeker wilt weten dat je de juiste behandeling krijgt, kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Als je de risicofactoren voor hartkloppingen wilt verlagen, kun je het beste letten op je stressniveau en voedingspatroon. Voorkom stress met ademhalingsoefeningen en lichamelijke oefeningen en probeer zoveel mogelijke gezonde voeding te eten. Verzadigde vetten en suikers kunnen het beste vermeden worden.