Winkelklik
Image default
Gezondheid

Mindfulness-oefeningen die je kunt proberen.

Als je mindfulness wilt proberen, heb je voor de volgende oefeningen geen speciale apparatuur nodig:

  • Mindful eten. Dit houdt in dat je aandacht besteedt aan de smaak, het zicht en de texturen van wat je eet. Probeer dit bijvoorbeeld eens bij het drinken van een kopje thee of koffie. Je kunt je concentreren op de temperatuur, hoe de vloeistof aanvoelt op je tong, hoe zoet het smaakt of kijken naar de stoom die het afgeeft.
  • Mindful bewegen, wandelen of rennen. Probeer je tijdens het sporten te concentreren op het gevoel dat je lichaam beweegt. Als je een bewuste wandeling maakt, merk je misschien de bries op je huid, het gevoel van je voeten of handen tegen verschillende texturen op de grond of nabijgelegen oppervlakken, en de verschillende geuren om je heen.
  • Lichaamsscan. Dit is waar je je aandacht langzaam door verschillende delen van je lichaam beweegt. Begin vanaf de bovenkant van je hoofd en ga helemaal naar het einde van je tenen. Je zou je kunnen concentreren op gevoelens van warmte, spanning, tintelingen of ontspanning van verschillende delen van je lichaam.
  • Mindful kleuren en tekenen. In plaats van te proberen iets in het bijzonder te tekenen, concentreer je je op de kleuren en het gevoel van je potlood tegen het papier. Je kunt een mindfulness-kleurboek gebruiken of mindfulness-kleurafbeeldingen downloaden.
  • Mindful mediteren. Dit houdt in dat je stil zit om je te concentreren op je ademhaling, gedachten, sensaties in je lichaam of dingen die je om je heen kunt voelen. Probeer je aandacht terug te brengen naar het heden als je geest begint af te dwalen. Veel mensen merken ook dat yoga hen helpt zich te concentreren op hun ademhaling en zich te concentreren op het huidige moment. Voor meer informatie over meditatie en yoga, zie onze pagina over soorten complementaire en alternatieve therapieën. Wil je leren mediteren? Dan kan Nick de Waard je helpen.
https://nickdewaard.nl/