Winkelklik
Image default
Winkelen

Wat zijn led panelen en hoe werken ze?

LED panelen zijn moderne en energiezuinige lichtbronnen die steeds populairder worden in huizen, kantoren, winkels en andere commerciële ruimtes. Denk je aan andere verlichting? Dan kun je ook overwegen om te kiezen voor led panelen. In dit artikel bespreken we wat led panelen zijn, hoe ze werken en waarom ze een goede keuze zijn voor jouw verlichting behoeften.

Wat zijn led panelen?

Led panelen zijn platte, dunne lichtbronnen die bestaan uit een reeks lichtgevende diodes (leds). Deze leds zijn ingekapseld in een diffusor, die het licht verspreidt en zorgt voor een heldere, egale verlichting. Led panelen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, en kunnen in het plafond worden ingebouwd of opgehangen worden. Doordat ze verkrijgbaar zijn in verschillende vormen en maten is er altijd wel een paneel die past bij en in jouw ruimte.

Hoe werken led panelen?

Led panelen werken op basis van halfgeleiders en elektroluminescentie. Elektroluminescentie is een natuurkundig verschijnsel waarbij bepaalde materialen licht uitstralen wanneer er elektrische stroom doorheen gaat. In een led paneel zijn ze in een vorm van halfgeleiders, die een bepaalde hoeveelheid energie nodig hebben om licht uit te stralen. Wanneer er een elektrische stroom door de halfgeleider loopt, wordt er energie vrijgegeven in de vorm van fotonen. Deze fotonen worden vervolgens door de diffusor verspreidt en zorgen voor een heldere, egale verlichting. Ook zijn led panelen zeer energiezuinig omdat ze weinig warmte produceren en de energie die ze verbruiken, omzetten in licht in plaats van warmte.

Voordelen van led panelen

Het hebben van led panelen brengt vele voordelen met zich mee ten opzichte van traditionele verlichting. Zo zijn ze energiezuinig, gaan ze langer mee en hebben ze een heldere, egale verlichting. Bovendien zijn ze vaak ook dimbaar, waardoor je de helderheid van de verlichting kunt aanpassen aan de situatie, zijn ze zeer duurzaam en hebben weinig onderhoud nodig.

Toepassingen van led panelen

Led panelen kunnen worden gebruikt in een breed scala aan toepassingen, van huishoudelijke verlichting tot commerciële verlichting. Ze worden vaak gebruikt in kantoren, winkels en andere commerciële ruimtes vanwege hun energiezuinigheid en heldere verlichting. Ook worden ze vaak gebruikt in woningen vanwege hun lange levensduur en weinig onderhoud. Je kunt led panelen dus vrijwel overal gebruiken!