Winkelklik
Image default
Winkelen

Vuurwerk online bestellen en thuis laten bezorgen: wat zijn de regels?

Het einde van het jaar nadert en voor velen betekent dat gezelligheid, oliebollen en natuurlijk vuurwerk. Maar voordat je online gaat zoeken naar het perfecte vuurwerkpakket om thuis te laten bezorgen, is het belangrijk om te begrijpen wat de regels zijn omtrent het bestellen en ontvangen van vuurwerk. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: “Kan ik online vuurwerk bestellen en thuis laten bezorgen?”

 

Dit jaar is het in de meeste gemeenten weer toegestaan om consumentenvuurwerk af te steken met oud en nieuw. Op 29, 30 en 31 december kunnen consumenten vuurwerk ophalen bij legale verkooppunten. Let op, dit geldt alleen voor categorie 2-vuurwerk, aangezien categorie 1-vuurwerk, zoals sterretjes, het hele jaar door verkrijgbaar is. Maar er is een belangrijk punt om op te letten: vuurwerk dat online is besteld, mag niet thuis worden bezorgd.

Waarom mag je vuurwerk niet thuis laten bezorgen?

Voor komende jaarwisseling vuurwerk online bestellen en thuis laten bezorgen, mag dat? Het verbod op het thuis laten bezorgen van vuurwerk is er niet zomaar. Het heeft alles te maken met veiligheid. In Nederland is het verzenden van vuurwerk per post of het laten bezorgen ervan aan huis verboden. Deze regel is ingesteld om levensgevaarlijke situaties te voorkomen, niet alleen voor de persoon die het vuurwerk bestelt, maar ook voor huisgenoten, buren, pakketbezorgers en distributiediensten.

Vuurwerk ophalen in de winkel

De regels omtrent de verkoop van vuurwerk in Nederland zijn vastgelegd in het vuurwerkbesluit. Hierin staat dat het is toegestaan om vuurwerk online te kopen, maar dat je het niet thuis mag laten bezorgen. Categorie 2-vuurwerk, ook wel licht siervuurwerk genoemd, mag alleen worden opgehaald bij een legaal verkooppunt op 29, 30 en 31 december. Als een van deze dagen op een zondag valt, is het ook toegestaan om op 28 december vuurwerk af te halen. Het is belangrijk te benadrukken dat je alleen op deze dagen vuurwerk bij je mag hebben. Verkopers van vuurwerk zijn verplicht om gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten aan klanten mee te geven. Ook moeten zij uitleg geven over hoe je het vuurwerk veilig afsteekt. Daarnaast mag je maximaal 25 kilogram vuurwerk in huis hebben.

Mag ik vuurwerk in het buitenland bestellen?

Aangezien het verboden is om vuurwerk te laten bezorgen met een pakketdienst, geldt dit ook voor bestellingen bij buitenlandse webshops. Het vuurwerk dat je bij een buitenlandse webshop bestelt, kan bovendien in Nederland illegaal zijn. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden en alleen vuurwerk te kopen bij legale verkooppunten in Nederland.