Winkelklik
Image default
Geschenken

ZIJN LAB-GEKWEEKTE DIAMANTEN ECHTE DIAMANTEN?

Het korte antwoord? Ja! Het zijn echte diamanten! Als dat alles is wat je moest weten, dan ben je klaar. Als je meer wilt leren, lees dan verder!

We hebben het één keer gezegd en we zullen het (blijkbaar) nog een miljoen keer zeggen! Lab-grown diamanten zijn echte diamanten; het enige verschil tussen natuurlijke en lab-grown diamanten is dat het ene type zich vormt in een lab, en het andere type zich vormt in de grond. 

De Federal Trade Commission en GIA, de hoogste autoriteit op het gebied van diamanten, hebben beide bepaald dat in het lab gecreëerde diamanten echt zijn. In het lab gecreëerde diamanten en natuurlijke diamanten hebben exact dezelfde chemische eigenschappen en kunnen niet van elkaar worden onderscheiden zonder het gebruik van een microscoop door een getrainde edelsteenkundige. Waarom geloven mensen dan nog steeds dat ze niet echt zijn?

Uw diepvriezer bootst de natuurlijke bevriezing van water in de oceaan na, maar dan op kleinere schaal in uw huis. Op dezelfde manier bootsen de twee methoden die worden gebruikt om in het lab gekweekte diamanten te maken, na hoe diamanten zich op natuurlijke wijze in de aarde vormen.

De twee processen waarbij diamanten in een labo worden gevormd zijn Chemische Damp Depositie (CVD) en Hoge Druk Hoge Temperatuur (HPHT). Beide processen kunnen tot 12 weken duren voordat de diamant gevormd is.

 

Hoge druk bij hoge temperatuur (HPHT)

De HPHT-methode lijkt het meest op de manier waarop natuurlijke diamanten worden gekweekt: er wordt een omgeving gecreëerd waarin extreme hitte (tot 2200°F) en extreme druk (1,5 miljoen pond per vierkante inch) worden uitgeoefend op een koolstofzaadje. Na een zorgvuldig afkoelingsproces vormt zich rond het oorspronkelijke zaadje zuivere koolstof, die vervolgens als ruwe diamant wordt gebruikt. In totaal kan dit proces enkele dagen tot weken duren, afhankelijk van de grootte van de diamant die wordt gecreëerd.

 

Chemische dampdepositie (CVD)

CVD-diamanten worden gemaakt onder minder intense omstandigheden en in een langzamer ontwikkelingsproces dat ongeveer 6 tot 12 weken duurt. Een klein diamantzaadje wordt in een verzegelde kamer geplaatst en blootgesteld aan intense hitte. Waterstof en methaan worden in de kamer gebracht en vervolgens geïoniseerd om moleculaire bindingen af te breken, waardoor een zuiver koolstofatoom zich aan het zaad vasthecht. Terwijl de koolstof zich opbouwt, vormt hij atomaire bindingen met het diamantzaad, waardoor één grotere diamant ontstaat.

Zelfs degenen die bijna niets over diamanten ringen weten, hebben wel eens van de term “karaatgewicht” gehoord. Grotere diamanten hebben een hoger karaatgewicht, waardoor ze meer waard zijn. Grotere natuurlijke diamanten zijn zeldzaam, daarom zullen natuurlijke diamanten met een hoger karaatgewicht over het algemeen meer kosten. Dit geldt ook voor lab-gekweekte diamanten. De kwaliteit van een diamant wordt echter niet alleen bepaald door het karaatgewicht. Hoewel het misschien een grotere impact heeft op de prijs, is het niet de enige factor waarmee rekening moet worden gehouden.