Winkelklik
Image default
Woningen

Wat is het verschil tussen hard hout en zacht hout?

Als je een eigen houtkachel of haard hebt en wel eens op zoek bent geweest naar brandhout zul je vast wel eens gehoord hebben van hard en zacht hout. Maar wat wordt hier nou eigenlijk precies mee bedoeld, en waarom is het belangrijk voor voor het uitkiezen van de juiste houtsoort? 

Het kiezen van brandhout

Wanneer je opzoek bent naar brandhout zijn er een paar punten die je in je hoofd moet houden. Want wanneer je online aan het kijken bent op sites, zoals bijvoorbeeld Nordicwoods, is het aanbod groot en wellicht een beetje overweldigend. Zo is het belangrijk om te weten hoe lang je wilt dat je houdt brandt en wat voor soort houtkachel of haard je hebt. Verschillende soorten brandhout hebben namelijk allemaal zo hun voor en nadelen. Zo is essenhout een houtsoort met een lange brandtijd, maar heeft deze wel meer blokken hout nodig om goed te kunnen branden en dus een grotere houtkachel of haard. Deze eigenschappen hebben te maken met de hardheid of juist de zachtheid van het hout. 

Zacht hout

Zacht hout  komt van naaktzadige bomen. Dit betekent dat de zaden van de boom op de grond vallen en dus niet in een vrucht zitten. Ook is zacht hout, zoals de benaming al aangeeft, hout met een zachte hardheid. Zacht hout heeft een paar voordelen, zoals dat je het makkelijker kunt aansteken en het minder primaire lucht nodig heeft om te kunnen branden. Dit komt doordat het een zachtere hardheid heeft. Het nadeel van zacht hout is alleen wel dat het korter brandt dan een harde houtsoort. Je hebt dus meer hout nodig om het vuur aan te houden, maar aangezien zachthout vrij goedkoop is zal dat niet heel erg zijn. Zacht hout is geschikt voor kleinere kachels en haarden en een goede optie voor mensen met wat minder ervaring. 

Hardhout

Hard hout komt van bomen waarbij de zaden in een vrucht zitten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld beuken en essen. Hard hout is iets lastiger om aan te steken dan zacht hout doordat het wat meer primaire lucht nodig heeft, maar het brandt wel veel langer dan zacht hout.  Sommige harde houtsoorten kunnen zelfs branden voor wel 4 uur lang. Het is wel beter om meerdere blokken hout te gebruiken en dus is hard hout niet altijd geschikt voor kleinere kachels, maar in grote kachels en haarden brandt hardhout prachtig. Sommige harde houtsoorten kunnen branden zonder vonken of zelfs een aangename brandgeur afgeven. Ook warmt het vaak de ruimte wat sneller op.