Winkelklik
Image default
Wijn

Wijn bestellen? 5 Tips voor echte wijnliefhebbers

Lekker een avondje op de bank met een goed glas wijn. Of misschien komen er vrienden eten of borrelen en dan wil je als wijnliefhebber makkelijk en snel de juiste wijn in huis halen. Maar het bestellen van wijn kan wat uitdagingen met zich mee brengen. Want welke wijnen zijn het meest toegankelijk en bij welke spijs past welke wijn? Dit artikel is geschreven voor de wijnliefhebbers die wat tips kunnen gebruiken bij voor wijn bestellen.

 

  1. Hou een wijnboekje bij

Nee je hoeft niet per se een papieren notitieboekje te hebben voor deze tip. Iedere telefoon is voorzien van een notitieboekje wat prima werkt hiervoor. De eerste stap is namelijk erachter komen wat je lekker vindt. Door notities te maken van wijnen die je hebt geproefd en die in de smaak vielen, heb je richtlijnen waar je naar kunt zoeken in een nieuwe fles wijn. Je kunt hierbij denken aan het noteren van soort wijn (wit, rose, rood), land en regio, importeur, soort druif, is het een soepele of pittige wijn? Ook kun je een extra notitie maken wat je er juist zo lekker aan vond. Het kan zijn dat je een wijn had die fruitig of extra kruidig was. Dit helpt absoluut bij de volgende wijn bestelling. 

 

  1. Gebruik de vuistregels

Je wilt online of in een slijterij wijn bestellen maar je hebt geen idee welke druif, regio of importeur je voorkeur heeft, dan kun je starten met het opzoeken van de regio. Een regio kan veel zeggen over de wijn en wat het smaakprofiel is. In principe kun je uitgaan van het feit hoe meer zon de druiven hebben gehad, hoe voller de smaak van de wijn. Bestel je wijn uit een noordelijkere regio? Dan zal de wijn over het algemeen lichter en frisser van smaak zijn.

Naast regio kun je ook kijken naar het alcoholpercentage van de wijn. Een fles wijn met een hoog alcoholpercentage (tot 15% vol) zijn over het algemeen krachtig en fruitig van smaak. Wijn met een lager alcoholpercentage (rond 11% vol) zijn meer fris van smaak. 

Kom je er echt niet uit? Raadpleeg de website van een slijterij. Daar staat vaak uitgelicht welke wijnen allemansvrienden zijn. Ook kun je aangeven welk smaakprofiel bij je past. Op basis hiervan zie je wijnen die daar het beste bij passen. 

 

  1. Bestel wijn in een echte wijnwinkel

Ondanks dat het makkelijker kan zijn om in de winkel of online wijn te bestellen, is het aan te raden om dit te doen in een wijnwinkel. Waarom? In een wijnwinkel is het assortiment veel groter. De kans is groter dat je hier de wijn vindt waar je naar op zoek bent. Daarnaast heb je het voordeel mee dat in een wijnwinkel wijnliefhebbers werken. Met een meer uitgebreide kennis over wijn, kunnen zij een advies geven welke wijn zeker het proberen waard is. 

Wanneer je laat informeren in een wijnwinkel kun je vaak makkelijker en sneller wijn bestellen omdat je weet waar je op moet letten.

 

  1. De vorm van de fles kan iets over de wijn zeggen

Dit is niet altijd het geval, maar in sommige gevallen kan de vorm van de fles aangeven wat voor een soort wijn je bestelt. Zo is de wijn in een slanke wijnfles over het algemeen licht en fris van smaak. Is je oog gevallen op een nogal ronde fles wijn? Dan is deze vaak gevuld met een wijn die wat voller van smaak is. Natuurlijk zegt de fles niet alles. Op het etiket staat vaak aangegeven of het om een volle of frisse wijn gaat. Ook staan de flessen wijn vaak gesorteerd op smaakprofiel. Je kan hierbij altijd de theorie testen.

 

  1.  Neem eens deel aan een wijnproeverij

Ben je er nog niet helemaal uit welk smaakprofiel het beste bij je past? Dan kan een wijnproeverij je op weg helpen. Het is tegenwoordig makkelijk te regelen dat een specialist bij jou aan huis komt om verschillende wijnen te laten zien en smaakprofielen door te nemen. Omdat het een specialist is en je verschillende opties naast elkaar proeft, krijg je een beter beeld wat er bedoeld wordt met een soepele of kruidige wijn. Leuk om met een aantal vrienden te doen en je hebt de mogelijkheid om direct de lekkerste wijn te bestellen.

https://www.vinify.nl/