Winkelklik
Image default
Huishoudelijk

Tips voor een duurzame bijdrage

 

Duurzaamheid is belangrijk in elk aspect van ons leven, ook in ons huis. Je huis milieuvriendelijker maken kan een grote impact hebben op de planeet – en het kan je ook geld besparen! In deze blogpost bespreken we een aantal tips voor het creëren van een duurzaam huis. We behandelen alles van het verminderen van energieverbruik tot recycling en compostering. Als je deze tips volgt, ben je al een heel eind op weg naar een milieuvriendelijke levensstijl!

Tip #01: Verminder het energieverbruik

Een van de eenvoudigste manieren om je huis duurzamer te maken is het energieverbruik te verminderen. Er zijn veel dingen die je kunt doen om dit te bereiken, zoals het uitschakelen van lichten wanneer je ze niet gebruikt, het loskoppelen van elektronica wanneer ze niet in gebruik zijn en het installeren van een slimme thermostaat. Slimme thermostaten kunnen je helpen geld te besparen op je energierekening door de temperatuur automatisch aan te passen op basis van je schema. 

Tip #02: Stap over op LED-lampen

Een andere eenvoudige manier om het energieverbruik te verminderen is over te schakelen op LED-lampen. LED-lampen verbruiken tot 80% minder energie dan traditionele gloeilampen en gaan veel langer mee! Dit bespaart je niet alleen geld op je energierekeningen, maar het helpt ook de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Tip #03: Gebruik groene schoonmaakproducten

Veel traditionele schoonmaakmiddelen bevatten schadelijke chemicaliën die giftig kunnen zijn voor zowel mens als milieu. Groene schoonmaakmiddelen daarentegen zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten en zijn veilig voor zowel jou als de planeet. Ze werken niet alleen net zo goed als traditionele schoonmaakmiddelen, maar zitten vaak ook in recyclebare verpakkingen!

Tip #04: Recycle en composteer

Recycling is een van de eenvoudigste manieren om je huis duurzamer te maken. Het enige wat je hoeft te doen is je recyclebare materialen (papier, plastic, metaal) te verzamelen en naar een recyclingcentrum te brengen. Composteren is een andere eenvoudige manier om de impact van uw huis op het milieu te verminderen. Het enige wat u nodig hebt, is een compostvat en wat organisch materiaal (fruitschillen, groente schroot, koffiedik). Compostering helpt deze materialen af te breken tot voedselrijke grond die kan worden gebruikt in tuinen en bloembedden. Dit kun je bereiken door groen afval te scheiden.

Tip #05: Gebruik energiezuinige apparaten

Als je op zoek bent naar nieuwe apparaten, zorg er dan voor dat je energiezuinige apparaten kiest met een a+ label. Energiezuinige apparaten verbruiken minder energie dan traditionele modellen, wat betekent dat ze je geld besparen op je energierekeningen! Enkele van de meest energiezuinige apparaten zijn koelkasten, vaatwassers, wasmachines en drogers, afhankelijk van het type dat je kiest.

Tip #06: isoleer en ventileer

Tenslotte is het belangrijk om goed te ventileren. Wanneer je de mogelijkheid hebt, zorg dan voor tochtstrips en dubbele beglazing. Daarnaast is het belangrijk om goed te ventileren voor een efficiënte luchtstroom. Zet daarom ook af en toe eens een raam of deur open. Wanneer je geen zin hebt aan klapperende deuren, gebruik dan hulpmiddelen als bijvoorbeeld een 

deurvastzetter. Een andere optie is een ventilatierooster voor een geleidelijke luchtstroom.