Winkelklik
Image default
Zakelijk

ERP voor een online winkel

Door digitalisering kan bijna geen enkel bedrijf in de detailhandel tegenwoordig zonder een webshop. Er zijn nu bedrijven die zich volledig op online zaken hebben gericht. Er zijn ook ERP-softwareoplossingen die gespecialiseerd zijn in juist die bedrijven.

Wat dergelijke branchespecifieke ERP-softwaresystemen kunnen doen en waarom het zinvol is om een ​​holistisch systeem te hebben in plaats van te vertrouwen op veel individuele geïsoleerde oplossingen, is het onderwerp van dit artikel.

Daarvoor gaan we in op de algemene functionaliteit van ERP-software om beter te begrijpen hoe deze oplossingen werken en waar precies toegevoegde waarde kan worden behaald door het gebruik daarrvan.

Wat is een ERP-software?

De afkorting ERP staat voor ‘Enterprise resource planning’. ERP is de ondernemerstaak om alle beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Dit vereist een optimalisatie van alle bedrijfsprocessen en tegelijkertijd voorzien van alle benodigde middelen.

Centraal bij ERP staat dat knelpunten en verspilling van middelen koste wat kost moeten worden voorkomen. Hiervoor is het nodig om overzicht te krijgen over alle processen en deze centraal te kunnen plannen, beheersen en bewaken.

Met ERP-software wordt een bedrijf precies hierin ondersteund. Het systeem brengt daartoe alle processen van het bedrijf digitaal in kaart en brengt de gegevens samen in een centrale database. Op deze manier kunnen verschillende processen aanzienlijk worden gestroomlijnd, samengevoegd en in sommige gevallen zelfs geautomatiseerd.

Alle afdelingen werken met dezelfde data

Vanaf de implementatie van ERP-software werken alle afdelingen en medewerkers in het bedrijf met dezelfde data. Dit leidt tot een transparantere en vooral snellere informatiestroom. Ook kan de foutgevoeligheid op deze wijze aanzienlijk worden verlaagd.

Een ERP-software is opgebouwd uit meerdere modules, die via de ERP-database inhoudelijk met elkaar zijn verbonden. Elk van deze modules neemt een specifiek verantwoordelijkheidsgebied op zich. Modules voor magazijnbeheer, logistiek, human resources, klantrelatiebeheer of ook voor boekhouding en productie zijn in ERP-software te vinden. Ook is er ERP-software voor verschillende sectoren te vinden, zoals ERP voor groothandels.

Niet elk bedrijf heeft al de bovenstaande modules nodig. Andere bedrijven hebben veel meer functies nodig om hun eigen processen te dekken. Laten we nu dus eens kijken naar ERP-systemen die specifiek zijn ontworpen voor webshops en hun specifieke voordelen benadrukken.

Klantrelatiebeheer (CRM)

Met een CRM-module regelt u alle zaken met betrekking tot uw eigen en potentiële klanten. Voor elke klant wordt een klantendossier en profiel aangemaakt, waarin alle interacties en gegevens over de klant worden opgeslagen. Alle afdelingen hebben toegang tot deze gegevens, wat op zich al een aantal voordelen heeft.

De klantenservice kan bijvoorbeeld veel beter reageren op vragen van klanten en ze direct helpen. Hiervoor roepen ze eenvoudig het klantendossier op en hebben ze toegang tot actuele facturen, bestellingen of klachten. Uiteindelijk verhoogt dit de klanttevredenheid en daarmee ook de klantloyaliteit.

Maar ook marketing en sales kunnen enorm profiteren van deze module. Door klantgegevens te evalueren, kunnen belangrijke inzichten in de wensen en behoeften van klanten worden verkregen. Advertentie acties kunnen meer individueel worden ontworpen.

Integratie in de webshop

Zeker voor e-commercebedrijven is de mogelijkheid om de webshop in het systeem te integreren zeker van belang. Alle aanvragen en bestellingen kunnen centraal worden beheerd en verwerkt. Daarnaast kunnen opdrachten worden ingedeeld in workflows, zodat alle actoren altijd precies kunnen zien welke stap op dit moment lopende is en wie daarvoor verantwoordelijk is.

De integratie biedt echter ook voordelen voor de klant. Zo kan in de online winkel precies worden aangegeven of een product nog op voorraad is en wanneer het waarschijnlijk zal aankomen. Tegenwoordig zijn dergelijke verklaringen van essentieel belang voor de aankoopbeslissingen van klanten. Door de webshop en de gegevens uit het magazijnbeheer te koppelen, kunnen in realtime valide uitspraken worden gedaan.

Infodatek als ERP-leverancier

Infodatek is een expert op gebied van automatisering sinds 2008. Het systeem dat zij leveren ‘RentMagic’ is een online oplossing voor kleine en grotere bedrijven. Het heeft uiteenlopende functionaliteiten, zoaks het scanne van barcodes tot aan het bijhouden van gereedschap voor uw personeel.