Winkelklik
Image default
Aanbiedingen

Stappenplan: Het leeghalen van een woning na overlijden van een dierbare

De periode na het overlijden van een naaste kan emotioneel een erg zware tijd zijn. Het is daarom ook erg lastig als je de woning moet leeghalen van jouw dierbare, als je hier eigenlijk nog helemaal niet klaar voor bent. Geef jezelf de tijd om te rouwen voordat je met opruimen begint. Wij hebben een stappenplan voor jou om jezelf verder op weg te helpen in deze periode. Lees verder als je graag hulp wilt met het uitvoeren van deze moeilijke taak.

 

Stap 1: Geef jezelf de tijd

Het allerbelangrijkste is dat je jezelf de tijd en ruimte geeft voordat je begint met opruimen. Het is al een moeilijke tijd voor jou en je omgeving. Het leeghalen van de woning kan namelijk emotioneel en fysiek erg zwaar zijn. Ga dus zeker niet jezelf overhaasten omdat je het gevoel hebt dat je het snel wilt afhandelen. Achteraf krijg je dan misschien het gevoel dat je dingen niet goed hebt afgesloten. 

 

Stap 2: Verzamel documenten

Als je het gevoel hebt dat je zover bent om aan deze lastige taak te beginnen, is het handig dat je eerst alle belangrijke documenten verzameld. Denk hierbij aan testamenten, verzekeringspolissen, bankafschriften en eigendomsaktes. Dit is belangrijk bij het afhandelen van de juridische en financiële zaken.

 

Stap 3: Organiseren en sorteren

Wanneer je begint aan het huis leeghalen na overlijden van jouw dierbare, moet je dit gestructureerd doen. Maak een inventaris van alle bezittingen in de woning. Hiermee kun je bepalen welke je hiervan wilt bewaren, verkopen, weggeven of weggooien. Hierna begin je één voor één met het opruimen van de kamers. Het is handig als je spullen sorteert op categorie. Denk hierbij aan bezittingen, kleding, meubels en apparaten. Op deze manier ruim je praktisch op, maar het helpt je ook met het emotionele proces van afscheid nemen van de bezittingen van de overledene. 

 

Stap 4: Verkoop of verhuur van de woning

Wanneer je klaar bent met het leeghalen van de woning, moet je beslissen of je dit huis binnen jouw omgeving wil houden. Denk er ook over na of je de woning misschien wilt verkopen of verhuren. Hierbij kun je eventueel een makelaar of vastgoed advocaat inschakelen om u te begeleiden. 

 

Stap 5: Schakel hulp in

Je staat er niet alleen voor in deze periode. Vraag vrienden of familieleden of die samen met jou aan de slag gaan om de woning leeg te halen. Het is vaak gemakkelijker om deze taak samen met anderen te doen. Is er nou niemand in jouw omgeving die hier mee kan helpen, of vind je het zelf te moeilijk? Denk er dan eens over na om een bedrijf in te schakelen zoals De Vries woningontruiming. Dit soort bedrijven nemen veel zorgen uit handen en geven jou de tijd om afscheid te nemen.

 

Stap 6: Afsluiten

Als alles geregeld is, neem je afscheid van de woning op jouw eigen manier. Onthoud dat afscheid nemen van een geliefde een emotioneel proces is. Neem je tijd en wees niet bang om hulp te vragen!

 

https://www.devrieswoningontruiming.nl/huis-leeghalen-na-overlijden/