Winkelklik
Image default
Aanbiedingen

Plastic versus papier

Sinds 2021 is wegwerpplastic verboden en mag het niet meer in de handel opgenomen worden. Plastic bekertjes op festivals, rietjes op het terras en plastic borden en bestek op de buurtbarbecue zijn daarmee verleden tijd. Glas is niet in elke situatie een gewenst alternatief, maar welke alternatieven zijn er eigenlijk allemaal? We vertellen het u in deze blog. 

 

Roestvrijstaal 

Steeds meer rietjes worden vervangen door rietjes van roestvrijstaal. Dit gebeurt nog voornamelijk bij mensen thuis. De rietjes moeten namelijk goed schoongemaakt worden, iets waar in de horeca vaak geen extra tijd voor is. Hier wordt daarom vaak gebruik gemaakt van papier of rietjes van biologisch afbreekbaar materiaal. 

 

Natuurlijke vezels

Veel stoffen bevatten synthetische materialen. Deze stoffen zijn niet duurzaam en zijn niet gemakkelijk afbreekbaar. In plaats daarvan kan gebruik gemaakt worden van natuurlijke vezels, zoals katoen, hennep en jute. Deze materialen zijn comfortabeler op de huid dan synthetische stoffen en zijn biologisch afbreekbaar. 

 

Papier

Een van de meest gebruikte alternatieven is natuurlijk papier en karton. In de loop van 2021 was te zien hoeveel bedrijven het wegwerpplastic verving door papier. In de horeca waren de meeste rietjes vervangen door rietjes van papier en ook fabrikanten als Capri Sun volgden met rietjes van papier. Papier is volgens sommigen niet het meest ideale alternatief, maar feit blijft dat de veelzijdigheid van dit materiaal ervoor zorgt dat veel plastic vervangen kan worden. De vraag blijft alleen of plastic één op één vervangen kan worden door papier en karton. Het antwoord is ja en nee. In theorie zou al het wegwerpplastic vervangen kunnen worden door papier, maar een aantal voordelen van plastic kan papier niet evenaren. Denk bijvoorbeeld aan de papieren rietjes. Deze zijn bij wijze van spreken al volledig opgelost wanneer het drankje nog niet op is. Plastic verpakkingsmateriaal is ook niet zomaar te vervangen door papier. De meeste bedrijven bieden verpakkingsmateriaal van zowel plastic als papier. Zo kan de consument zelf de keuze maken. Het ligt er ook aan wat er verzonden moet worden. In principe werken papieren verzendzakken net zo goed als plastic verzendzakken. Het probleem is alleen dat papieren zakken geen volledige bescherming kunnen bieden. Papier is namelijk niet regenbestendig en de kans dat de zak scheurt is groter dan bij verzendzakken van plastic. 

 

https://blokpackaging.com/