Winkelklik
Image default
Recreation / Food

Hoe werkt de barcode?

Barcodes kom je in verschillende werksectoren tegen. Of het nou voor inventarisatie, identificatie of voor logistieke redenen worden gebruikt. Verder heb je nog barcodes voor producten, patiënten, korting coupons, enzovoort. Onder deze codes kan je ze weer onderverdelen in symbolen, bijvoorbeeld EAN 13, EAN 18, DataBar, et cetera. Daarnaast heb je nog de zogeheten QR-code. Oorspronkelijk is de QR-code om auto onderdelen te identificeren, echter tegenwoordig wordt er veel meer mee gedaan. Je kan ze terugvinden op folders, poster, de verpakking van voedingswaren en in de dagelijkse krant. Als je dan met een app of met de camera functie op je telefoon scanned, wordt je doorverwezen naar een website of app store.

Barcode of QR code maken

Als je ervoor kiest om je barcode te laat maken of zelf door een barcode printer, moet je gebruik maken van een officiële code. Heb je die nog niet in bezit? Dan moet je dat aanvragen bij GS1 Nederland. Hun zijn eindverantwoordelijke van alle uitgifte van codes. Hierdoor blijft er altijd unieke codes. Bij een QR-code kan je dat wel zelf maken. Er zijn zat generators te vinden op het internet. 

Eisen van de Barcode

Achter een barcode zitten verplichte eisen waar je aan moet houden als je het zelf maakt met een barcode maker. Je moet houden aan het standaard formaat: 37,29  millimeter breed en  22,85 hoog. Daarnaast moet de sticker goed leesbaar zijn. Dit door een duidelijke font te kiezen. Meestal ben je verplicht om het lettertype OCR-B te gebruiken. Verder is de locatie waar je de sticker op plaatst belangrijk. Bij ronde objecten kunnen de streepjes het beste met de vorm meelopen. De barcode moet voldoende afstand hebben van de hoeken van een doosvormige object. En tot slot mag de code niet beschadigd zijn. Denk dan aan krasse, vouwtjes en kreuken.

https://coding.koenig-bauer.com/nl/