Of u nu een echte hiker bent en tijdens een wandeling koude voeten ervaart, of in het algemeen last heeft van koude voeten zodra de temperatuur buiten begint te dalen, koude voeten kunnen ernstige ongemakken veroorzaken. Er is bovendien niets erger dan compleet voorbereid zijn op de kou door bijvoorbeeld een sjaal, muts, handschoenen en verschillende lagen kleding te dragen en dan alsnog steeds koude voeten te ervaren. 

Komt dit je bekend voor? Dan vraag je je vast af hoe je ervoor kan zorgen dat je geen koude voeten krijg gedurende de winter. Wij geven je vast 5 tips.

Begin simpel, kies de juiste sokken

Wil je warmere voeten in de winter? Begin dan bij de basis, je sokken. Er wordt vaak gedacht dat het dragen van verschillende lagen sokken of dikke sokken de beste oplossing is tegen koude voeten. Helaas klopt dit niet helemaal. Door te veel lagen sokken te dragen, of te dikke sokken, wordt er een druk op je voet veroorzaakt. Deze druk verslechterd de bloedsomloop in je voeten. Een slechte bloedsomloop is één van de aanstichters van koude voeten, deze ‘dikke sokken’ techniek werkt dus helaas niet. Voor warme voeten kun je beter dunne of middeldikke sokken dragen die ademend en vochtafvoerend zijn. 

Het materiaal van je sok kan wel invloed hebben op de warmte van je voeten. Katoenen sokken voelen misschien comfortabel aan, maar ze maken je voeten kouder en veroorzaken koude tenen. Katoenen sokken hebben namelijk weinig tot nul isolatiewaarde en ze absorberen vocht.

Kies dus liever voor een ander materiaal, bijvoorbeeld sokken van wol. Wol is een van de warmste materialen en stoot water af. Daarnaast zijn wollen sokken vaak niet heel dik, dus ze passen bijna in al je sneakers!

Wil je naast warme voeten ook bij de tijd blijven? Kies dan voor een leuk paar wollen, gekke sokken. Verschillende sokken merken zijn nu al enkele jaren bezig met het ontwikkelen van leuke patroontjes en verrassende kleuren. Warme voeten hoeven dus niet per definitie suf te zijn.

Neem extra sokken mee

Sokken die nat zijn geworden, bieden totaal geen comfort meer en kunnen ook het zweet van je voeten niet meer afvoeren. Dit betekent koude voeten en stinkende voeten. Dit wil je te allen tijden voorkomen. Ben je dus een dag lang onderweg, bijvoorbeeld tijdens een wandeling, zorg dan altijd dat je een extra paar sokken mee hebt voor het geval je voeten nat worden door bijvoorbeeld de regen.

Kijk niet alleen naar je sokken, maar ook naar goede schoenen

Je schoenen zijn de buitenste laag van bescherming tegen de vocht en kou, en spelen een grote rol in het warmhouden van je voeten. Als je langdurig buiten zult zijn is het dus belangrijk om ook goed na te denken over de schoenen die je draagt.

Het beste is om ademende, waterdichte schoenen te dragen die het zweet van je voeten goed afvoeren. Vaak beschikken goede wandelschoenen over deze eisen. Ga je lang op pad? Ontloop dan de hakken, goedkope sneakers en onhandige lakschoenen en ga voor een goed paar warme winter laarzen met dikke zolen.

Controleer daarnaast regelmatig of er gaatjes en/of scheurtjes in je schoenen zitten. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je water in je schoenen krijgt. Zit er wel een scheurtje in je schoen? Repareer dit dan direct.

Dikke buitenzolen, warme binnenzolen

Je verliest sneller de warmte van je voeten door op koude zolen te staan, dan wanneer je koude lucht rond je voeten hebt. Dit houdt in dat je dus beter sandalen met dikke zolen kan dragen, dan sneakers met dunne zolen. Uiteraard raden we dit niet aan, aangezien er ook een betere oplossing is, namelijk het dragen van dichte schoenen met dikke zolen.

Is de schoenzool van je schoen niet dik genoeg? Dan is het altijd mogelijk om zelf extra zooltjes toe te voegen, bijvoorbeeld wollen zolen. Het toevoegen van extra binnenzolen in je schoenen voegt niet alleen een extra laag toe tussen de schoenen en je voeten, maar biedt ook extra comfort. Deze zooltjes zijn in Nederland overal te koop, van de Kruidvat tot aan de Action.

Last but not least, blijf in actie

Lichamelijke activiteit verhoogt de bloedtoevoer naar uw ledematen, wat uiteindelijk resulteert in een hogere lichaamstemperatuur. Ervaart u koude voeten? Dan is het dus belangrijk om in actie te komen. Ga een stuk wandelen, doe jumping jacks of andere oefeningen. Naast dat het je bloedsomloop stimuleert, geeft het je ook een boel energie!

https://www.xpooos.com/nl/sokken/gekke-sokken/