Winkelklik
Image default
Banen en opleidingen

Wat u moet weten over het zoeken naar een baan nadat u bent ontslagen.

vacatures

Na ontslag kan het moeilijk zijn om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Hoe moet ik het vorige standpunt in het cv weergeven, moet ik het zelfs vermelden? Wat moet je zeggen in een interview? Hoe een positieve houding behouden?
Het vinden van een baan is altijd lastig, en als je zelfvertrouwen wordt aangetast, wordt het een hele klus, zegt de Britse loopbaanontwikkelingsspecialist en auteur van The Code of Success, John Lees. “Er wordt u veel meer informatie gevraagd over de omstandigheden van uw vertrek uit uw vorige baan dan u bereid bent te delen”, zegt hij.

“Je maakt je zorgen dat mensen om je heen je vuurwerk zullen zien als een smet op je reputatie en dat iedereen onmiddellijk zal beslissen dat jij het bent”, voegt Claudio Fernandez-Araos toe, senior adviseur bij rekruteringsbureau Egon Zehnder en auteur van Omring jezelf met de beste. Een ontslag overleven en een nieuwe baan vinden is moeilijk, maar door alle moeilijkheden te overwinnen, wordt u een veel effectievere specialist. Hieronder staan ​​een paar strategieën om dit te bereiken.

Zoek de reden
Probeer, voordat u op zoek gaat naar een baan, erachter te komen waarom uw vorige werkgever u heeft ontslagen. Inzicht in de oorzaak helpt bij het inschatten van de obstakels die op de arbeidsmarkt moeten worden overwonnen, zegt Lees. Misschien paste u niet in de bedrijfscultuur, was u het niet eens met uw baas of maakte u fouten bij de besluitvorming.

Hij adviseert om zorgvuldig te spreken met oud-collega’s of mensen die bekend zijn met de situatie en het bedrijf. Uw doel is om een ​​objectieve inschatting te krijgen van de mate waarin het ontslag werd veroorzaakt door uw persoonlijkheid, en in welke mate – door externe factoren. Het kan zinvol zijn om met uw HR-medewerkers te praten. Nadat je de documenten hebt ondertekend en je emoties hebt laten zakken, maak je een afspraak om opheldering te krijgen, raadt Fernandez-Araos aan.

Werkzoekenden gaan soms te vroeg op zoek naar een baan, zegt Lees. Terugkeren naar de arbeidsmarkt voordat een kandidaat er emotioneel klaar voor is, kan averechts werken. Als je voor werkgevers staat zonder verdriet, woede en bitterheid het hoofd te bieden, loop je het risico jezelf weg te geven, en dat kan je reputatie schaden, waarschuwt Lys.

“Neem even de tijd om te herstellen voordat u serieus op zoek gaat naar een baan, vraag een vertrouwde en veeleisende vriend of u er klaar voor bent”, beveelt Fernandez-Araos aan.

Vind de juiste plek
Probeer te begrijpen wat voor nieuws u over uzelf heeft geleerd in verband met het ontslag. Als u bijvoorbeeld het bedrijf hebt verlaten vanwege een conflict met uw baas of het oneens zijn met de bedrijfscultuur, is het de moeite waard om na te denken over wat voor soort omgeving uw productiviteit zal verbeteren.

“Je moet uitzoeken welk type bedrijf het beste bij je past”, zegt Fernandez-Araos. Als je agressief bent en met iedereen concurreert, kun je niet goed opschieten in een bedrijf waar het gebruikelijk is om in teamverband te werken. Maar er zijn veel bedrijven waar u als waardevol wordt beschouwd.

Als u om een ​​ernstige reden bent ontslagen – bijvoorbeeld beschuldigd van liegen of stelen – moet u uw zoektocht naar werk “strategisch” benaderen. Zoek een bedrijf dat bereid is kandidaten met een vergelijkbare situatie in overweging te nemen, adviseert Fernandez-Araos.

Maak voordat je actief je cv gaat mailen een lijst van mensen die je goede referenties kunnen geven, want jouw autoriteit is belangrijk voor de HR-afdeling, adviseert Fernandez-Araos. “De meeste mensen vinden werk via persoonlijke contacten”, zegt hij. Denk aan de mensen die niet in uw directe omgeving zijn, maar u al lang op uw werk kennen en voor u kunnen instaan ​​- voormalige bazen en collega’s. Het is zeer waarschijnlijk dat deze contacten u zullen helpen bij het vinden van geschikte vacatures.

Bereid uw versie voor
De vorige klus uit het cv halen en een gapende pass achterlaten is onverstandig, zegt Lys. U moet zich concentreren op uw vaardigheden, eerdere verantwoordelijkheden of aspecten van uw staat van dienst waarin u opviel. Leg in uw sollicitatiebrief niet te veel nadruk op uw vorige baan. “Je moet het natuurlijk specificeren, maar spring dan snel naar de woorden dat je actief op zoek bent naar nieuwe kansen”, adviseert Fernandez-Araos.

Het interview vereist voorzichtigheid en vooruitziende blik. “Je hoeft je hoofd niet in het zand te steken en te hopen dat het ontslag niet aan de orde komt. Je moet van tevoren de antwoorden op de directe vragen voorbereiden ”, zegt Lis.

De regel moet worden aangenomen: lieg niet, maar praat ook niet over waar je niet naar wordt gevraagd. Fernandez-Araos raadt aan om met vrienden te repeteren of HR-mensen te interviewen van bedrijven die niet op uw prioriteitenlijst staan. Het doel van deze oefening is om uw versie van de gebeurtenissen zelfverzekerd te vertellen. Houd het kort en zo optimistisch mogelijk. Hier zijn enkele mogelijke opties.

1. “Als je wordt ontslagen omdat je je doelen niet bereikt, is absolute eerlijkheid de beste strategie”, raadt Lees aan. Zeg: “Dit is wat er is gebeurd. Ik heb deze situatie geanalyseerd. Ze heeft me veel geleerd. En dit is hoe ik zou handelen als ik er weer in zat. ” Iedereen begrijpt dat elke persoon van tijd tot tijd in de problemen komt. Je moet anderen niet de schuld geven, maar er kan gezegd worden dat “je de taak niet kon voltooien in een omgeving waar maar weinigen dat kunnen.”

2. Als u om een ​​serieuzere reden bent ontslagen, moet u aantonen dat u zich de schuld hebt gerealiseerd en bent veranderd. Het werven van leidinggevenden is bijzonder vatbaar voor deze tactiek. Ze geeft ze reden om te denken: “We nemen geen probleemmedewerker aan, maar iemand die iets te bieden heeft, want hij heeft veel meegemaakt.” Fernandez-Araos raadt aan om onmiddellijk de aanbevelingen te vermelden die kunnen bevestigen dat u te vertrouwen bent.

3. Als u bent ontslagen vanwege een persoonlijk conflict met uw baas of collega, klaag dan niet over het interview. In plaats daarvan stelt Lees voor om te zeggen: ‘We hebben verschillende visies op de wereld. We waren het oneens over de ontwikkelingsstrategie van het bedrijf, en een van ons moest vertrekken. ” Wees genereus en respectvol voor uw voormalige collega’s.

4. Als u niet lang bij uw vorige baan bent gebleven, moet u deze baan als een project omschrijven. U hoeft niet te liegen, maar u kunt uw activiteiten constructief beschrijven. Fox stelt voor om te zeggen: “Toen ik werd aangenomen, wist ik dat ik niet lang zou blijven. Het bedrijf had een aantal specifieke uitdagingen en ik werd aangenomen om daarbij te helpen. ” Dit is een voldoende verklaring waarom je maar zeven maanden in je vorige baan hebt gewerkt.

Beheers de situatie
Fernandez-Araos raadt aan om tijdens het interview de situatie meteen onder controle te krijgen. Zo wordt voorkomen dat een aantal onderwerpen wordt besproken. “Zeg wat je zoekt en laat zien dat je hebt wat je nodig hebt. Volgens onderzoek worden aanwervingsbeslissingen genomen in de eerste 3-5 minuten van een interview; al het andere is slechts de grondgedachte voor deze beslissing ”, zegt hij.

“Vaak vinden mensen die interviewen het niet erg om veel vragen uit de doos te laten als ze zien dat je je problemen al lang geleden hebt opgelost. Laat je niet meeslepen in het verleden, anders versterk je de werkgever alleen maar in het idee dat je kansloos bent ”, adviseert Lys.

Door gezond te eten, lichamelijk actief te zijn en goed te slapen, kunt u stress verminderen tijdens het zoeken naar een baan. Omring jezelf met vrienden en verveel je niet, adviseert Fernandez-Araos, eraan toevoegend dat vrijwilligerswerk of een hobby wonderen kan doen voor je emotionele welzijn. Het is een goed idee om tijdens het zoeken naar een baan een vermelding van freelance- of consultantwerk op je cv op te nemen, zei Lees.

 

https://www.vindazo.be